Gotlandsbrynet    Kontakt    Kettelviksmuseet    Karta    Produkter    Länkar
Läs om ..

Kettelviks stenmuseum

Gotländsk sandsten

Gotländska stentråg

Invigningstal av landshövding Lillemor Arvidsson

Kettelviks Stenmuseums Vänner





www.gotlandsbrynet.se
Kettelviks Stenmuseum

Med mekaniseringen av stenindustrin har de flesta stenhuggarna försvunnit. Kettelviksmuseet visar den gamla arbetsmiljön och hur det förr i tiden gick till.

Arbetet med museet påbörjade 1987 när Jan Kviberg på Gotlandsbrynet fick överta den legendariske huggaren John Larssons kula (stenbrott) vid Kettelvik som då hade varit i bruk i gott och väl 50 år.

Utrustningen är helt autentisk, den som huggarna förr använde sig av. Klassisk är den halva båt som användes som vind- och solskydd under arbetet, det var så utrangerade tvåmänningar togs till vara. Kranarna användes på Valar söder om Burgsvik ännu under 50-talet och den väderkvarnsdrivna pumpen av kolvtyp användes för åttio år sedan för att få undan vatten ur kulorna. Då sattes någon pojke att vakta på vingarna och vinkla ner dem när vinden tog i.

Utställningen är fördelad på två rum, det första visar slipstenens historia och det andra fotografier från huggarnas album och offentliga källor. Dessutom visas verktyg och föremål i sandsten.

För den intresserade finns även möjlighet att själv pröva på att forma stenen med klubba och mejsel till ett eget konstverk. Många besökare har lämnat spår efter sig i sandstenen vid Kettelvik. Hela murar är resta med namn och slingor huggna av nybörjare som upptäckt ett nytt fascinerande material och nya talanger hos sig själva. Det påminnor åtminstone något om relieferna på antikens tempel.

Idag är stenmuseet ett utflyktsmål för tusentals besökare varje år och ett av Gotlands vackrast belägna friluftsmuseer.

Museet drivs helt i privat regi och entrén är avgiftsfri.

För gruppresor går det bra att göra bokningar av besök och försäljning av museets produkter.

Information om bokningar får Du genom Gotlandsbrynet, se kontaktsidan!






© 2003 Gotlandsbrynet